Blog

Az ingatlanértékesítés harmadik lépése – Kötelező előkészületek

2024-01-31
▶ Tulajdoni lap lekérése ✅ ▶ Energetikai tanúsítvány✅ ▶ Egyéb dokumentációk✅ ▶ Rezsiszámlák✅ ▶ Meghatározott irányár✅ ▶ Felkészített ingatlan✅ ▶ Összeállított hirdetési anyag✅

Tulajdoni lap lekérése

Ez az egyik legfontosabb lépés a sikeres ingatlaneladáshoz. Azonban még a mai napig rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a korábban kikért tulajdoni lapot veszik elő, holott a kért dokumentum nem lehet három hónapnál régebbi. Ez a lap bizonyítja, hogy az ingatlant eladni kívánó személy valós információkkal látta el mind a közvetítőt, mind a leendő vásárlót. Ugyanis a frissen lekért tulajdoni lapon feltüntetik a fennálló tartozásokat. De az is előfordulhat, hogy a sok éve kifizetett hitel, vagy a már rég nem aktuális SZOCPOL, haszonélvezeti jog még mindig szerepel a tulajdoni lapon. Amennyiben az ingatlan tulajdoni lapja még tartalmaz olyan információkat, amelyek már régóta nem aktuálisak, úgy töröltetni kell azokat a Földhivatalban.

Ezt a lépést megkerülni nem lehet, ugyanis a vevő érdeklődni fog a tulajdoni lapról. A vásárló szeretne tisztában lenni az ingatlan jogi helyzetével, hogy ki vagy kik a tulajdonosok, milyen hitel terheli az ingatlant, mi tartozik pontosan az ingatlanhoz, milyenek a tulajdoni viszonyok az adott ingatlannál. Amennyiben nem világos teljes mértékben a tulajdoni lapon szereplő információk, úgy érdemes a Földhivatalhoz, ügyvédhez vagy egy tapasztalt ingatlanközvetítőhöz fordulni tanácsért.

Legalább ennyire fontos dokumentum az energetikai tanúsítvány is, melynek beszerzését sokan a legutolsó pillanatra hagyják, pedig az időben történő felmutatása az eladási szándék komolyságát és precizitását jelzi a vevők felé.

 

Az ingatlan felkészítése eladásra

Kifejezetten nagyon fontos lépés az ingatlan sikeres eladásához. Az adott ingatlan legszebb és legjobb formáját kell mutatni, hogy a vevőnek kétsége se támadjon afelől, hogy ne ez lenne a legjobb választása, élete egyik legjobb döntése. Hogy pontosan mely dolgokra ajánlatod odafigyelni, azt már megírtuk a „Hogyan készítse fel ingatlanát a bemutatásra” cikkünkben. Ha sikerült minden téren felkészíteni az ingatlant, akkor akár két-három százalékot is lehet nyerni az alkunál.

 

Az irányár meghatározása

Az egyik legnehezebb feladat megtalálni a korrekt árat, hogy ne legyen alul árazva, se túlárazva. Az aktuális piacnak megfelelő irányárat érdemes megadni, hiszen így lehet egész gyorsan és hatékonyan eladni az ingatlant. Ha túl alacsony árat hirdetünk meg, úgy nagy a bukás esélye. Viszont ha magasra tesszük a lécet, akkor nehézkesen fog menni az eladás, és lehet, hogy olcsóbban kell végül eladni, mintha az ideális ár lett volna megadva.

 

Az összes dokumentum előkészítése

Legalább az egy évre visszamenő dokumentumokat érdemes összeszedni. Ilyen lehet például a felújítási papírok, tervek, tulajdoni lap, energetikai tanúsítvány, ingatlant terhelő papírok, rezsiszámlák. Tanácsos szakembert megkérni, hogy készítsen kiváló minőségű fotókat az ingatlanról, valamint szükség lehet egy jól kidolgozott alaprajzra is, amelyet a hirdetésben is meg lehet jeleníteni.

 

Hirdetési anyag összeállítása

Itt már sok minden nem kell, hiszen a legfontosabb dolgokat már korábban be kellett szerezni. A tökéletes fotók és a részletes alaprajz már a rendelkezésünkre áll. A vonzó hirdetéshez már csak az ingatlan alapos ismerete szükséges, valamint némi szövegírási készség. Mivel rengeteg ingatlanos hirdetéssel találkozhatunk nap mint nap, egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan keltjük fel az érdeklődők figyelmét. Igyekezni kell megtalálni a megfelelő célpiacot, valamint informatív, érzelmeken alapuló hirdetési szöveget írni. Egy jól összeállított hirdetéssel meg lehet szűrni az érdeklődőket.

 

https://miskolciingatlanmagazin.hu/az-ingatlanertekesites-harmadik-lepese-kotelezo-elokeszuletek/

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése