Blog

Az ingatlanértékesítés első lépése

2024-01-10
A legtöbb ember a lakását, otthonát élete munkájának tekinti. Fiatal korunktól kezdve keményen dolgozunk azért, hogy egy ingatlant a saját tulajdonunknak mondhassuk, mindenféle tartozás és hitel nélkül.

Ez az egyik legnagyobb cél az életünkben, amiért felkelünk minden nap, hogy egy olyan otthont teremthessünk magunknak hitelmentesen, amilyenről mindig is álmodtunk. Ezért az ember azt gondolná, hogy ha valaki esetleg szeretné eladni élete munkájának gyümölcsét, akkor azt a legkörültekintőbben és legtudatosabban fogja megtenni.

 

Ám ez nem így van!

Mérhetetlen szomorúsággal tölt el minket ingatlanközvetítőket az, hogy az emberek többsége mindenféle felkészülés nélkül, durr bele a közepébe kezdi el értékesíteni az ingatlanát. Mintha számára az otthona soha semmit nem jelentett volna, holott korábban éjjel-nappal ezért dolgozott. 

Mielőtt Ön úgy döntene, hogy szeretne megválni ingatlanától, gondolja át alaposan, hogy valóban a legjobb megoldást választotta-e. Tehát az első legfontosabb lépés:

 

A legjobb döntés meghozása

Ebben főleg egy szakmailag igazán felkészült ingatlanközvetítő tud Önnek segíteni. Aki szívesen végigzongorázza Önnel az összes lehetőséget, mielőtt arra szánná rá magát, hogy búcsút intsen élete egyik otthonának. Mert ha idő közben gondolja meg magát, amikor már a vevő éppen aláírná az adásvételi szerződést, akkor nagyon kellemetlen szituációba keveredhet, hiszen ennek jogi következménye is lehet. Egy profi ingatlanközvetítő meg tudja határozni a vételárat, hogy mennyiért adható el az ingatlana. Így már könnyebben tudnak tovább gondolkodni azon, hogy ha eladná az otthonát, akkor abból az összegből milyen további lehetőségei vannak. Egyáltalán megéri-e eladni az ingatlant, vagy mégis más utat kellene választania, amely kedvezőbb lehet Önnek hosszútávon. 

 

Irreális elvárások

Ha Ön nincs tisztában a vételárral és az irányárral, akkor könnyen előfordulhat, hogy felülárazza ingatlanát, így hetekig, de akár hónapig is várhat arra, hogy jelentkezzen egy érdeklődő. Azonban ha a hirdetése túl sokáig lesz a piacon, az csak árthat az eladásnak és a végleges ár végül alacsonyabb lesz a tervezettnél.

 

Értékesítő hiénák

Számolni kell azokkal az ingatlan tulajdonosokkal is, akik nem biztos, hogy kényszerből szeretné eladni otthonukat, hanem egyszerűen megpróbálnak hatalmas nyereséget szakítani az eladáson. Ők tipikusan azok a hiénák, akik kivárják azt az érdeklődőt, aki naívan bedől az ajánlatuknak, így akár jóval a piaci ár felett fog a leendő otthonához jutni.

Ennek pedig más döbbenetes következménye is lehet:

Mivel ezeket a tulajdonosokat nem motiválja sem az idő, sem a plusz anyagi forrás, így akár több hónapon keresztül is képesek magas vételáron hirdetni az ingatlanjukat. Aki pedig épp készül eladni az otthonát, lehet hogy akarva-akaratlanul az ilyen hirdetésben szereplő árat fogja mintaként használni. Ez azért probléma, mert így jelentősen megnövekedhet az ingatlanjának értékesítési ideje és az alku mértékénél is jelentősebb összegre számíthat.

 

De mi megóvjuk és segítjük Önt!

Az ingatlanközvetítés nem hiába egy szakma. Fel kell tudni ismerni a legjobb lehetőségeket, de legalább ennyire fontos tisztában lenni a buktató jelenségekkel is.  

 

https://miskolciingatlanmagazin.hu/category/magazin/

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése