Blog

Az ingatlanértékesítés hatodik lépése – Az áralku

2024-02-17
Ez az egyik legnagyobb kihívás az ingatlanértékesítés során, ugyanis itt minden részletre figyelni kell. Amennyiben jó árat szeretne kapni az ingatlanáért, úgy érdemes kicsit beletanulnia az alkudozás világába. Rengeteg könyv található már ebben a témában, a fő szabály viszont az, hogy aki kérdez, az irányít.

Ingatlanközvetítőként már több száz áralkun vagyunk túl, tehát óriási tapasztalattal rendelkezünk. Azt azonban kijelenthetjük, hogy erre a szituációra szinte lehetetlen maximálisan felkészülni, ugyanis minden személyes találkozó más és más.

 

Pár tanácsot azonban szívesen adunk, amelyeket érdemes mindig betartania:

  • Mindig ön kérdezzen, így ön irányítja az alkut
  • Ne közölje előre, mi az ingatlan árának alsó határa
  • Ne legyen rámenős, nyomulós
  • Irányítsa úgy a beszélgetést, hogy a vevő érezze magát nyerő helyzetben

A legtöbb vevő mindig szeretne az ingatlan árából lefaragni. Amennyiben nem tudja helyesen kezelni ezt a szituációt, úgy kevesebb pénz maradhat a zsebében. Ugye Ön sem szeretne veszteségesen kiszállni ingatlana értékesítéséből? Ha úgy érzi, hogy nem elég felkészült, úgy bízza ránk az áralkut, és nem kerül kínos, kellemetlen helyzetbe.

 

Eladóként érdemes tudnia, hogy a vevő fejében már akkor kialakul az alku összege, amikor még csak nem is beszéltek. Ezért fontos, hogy legyen egy stratégia, egy jól megtervezett eladási folyamat, ahol kedvező megegyezés tud születni az érdeklődő és Ön között. Tudatosan kell tudni vezetni a vevőt az eladási folyamatokon keresztül.

Sajnos a legtöbb eladó számos hibát követ el az értékesítés során, azonban ha Ön a következőkre ügyelni fog, úgy nagyobb esélye lehet, hogy nyereségesen zárja ingatlana értékesítését.

  1. Csakis úgy kezdje el árulni ingatlanát, hogy már készen áll az eladásra. Így nem tud esélyt adni a vevőnek arra, hogy olyan hibát találjon, amely okot adhatna az árengedményre.
  2. Soha ne írja bele a hirdetésbe, hogy az ár alkuképes, irányár, most olcsóbban, árcsökkenés stb… Azonnal azt feltételezik a vevők, hogy  még tovább alkudozhatnak és jóval lentebb szoríthatják a vételárat nem beszélve arról, hogy olyan érdeklődők is jelentkezhetnek, akiket nem szívesen engedne be otthonába.
  3. A hirdetésben csakis kiváló minőségű fotókat használjon. Tartalmazza az alaprajzot és legyen megfelelő minőségű a hirdetés szövege és mennyisége.
  4. Legyen tisztában az ingatlanpiaci árakkal. Ne legyen túl magas, se nem alacsony. Érdemes erről szakember véleményét kikérnie.
  5. Az ingatlan bemutatásánál legyen otthona olyan állapotban, ahogyan az a hirdetésben szerepel. Így nem érheti csalódás az érdeklődőt.

Így lehet kedvező Ön számára az áralku

  1. Ne ossza meg az érdeklődővel a felesleges információkat, hogy mit, hogyan csinált vagy akart megcsinálni az otthonában. Ilyenkor véletlenül kicsúszhat a száján olyan információ is, amelyet nem biztos, hogy szeretett volna elmondani. Csakis a feltett kérdésekre válaszoljon.
  2. Az ingóságokat külön emelje ki, hogy mi tartozik az ingatlanhoz, különben lesz aki megkérdezi, hogy mennyibe kerül az ingatlan bebútorozva vagy bútorok nélkül.
  3. Mielőtt sor kerülne a végleges árra, beszéljék meg, hogy mi marad az ingatlanban, nehogy utólagos alkudozásra kerüljön sor.
  4. Az ár előtt érdemes megbeszélni a költözés időpontját is. Probléma lehet, ha az érdeklődő azonnal költözni szeretne, önnek pedig még nincs meg az új otthona.
  5. Mindig a vevő mondja meg az első árat az alkukor. Ha ön enged először, elveszítheti az irányítást az egyezkedésben.

Jó tanács:

Érdemes figyelnie a vevő reakcióit. Azok alapján már lehet következtetni, hogy milyen irányba alakul az értékesítés. Amennyiben sikerült megállapodni, úgy fontos lehet lepapírozni a megállapodást, hogy legyen nyoma a megbeszélésnek. Valamint keressék meg az adásvételi szerződés aláírásának várható időpontját is.

 

https://miskolciingatlanmagazin.hu/az-ingatlanertekesites-hatodik-lepese-az-aralku/

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése